33 / HALLOWEEN

HAPPY HALLOWEEN

ÖNSKAR VI ER ALLABus eller............


godis......fortsättning följer.....................


32/ Jaa dessa tikar

Just nu är Bella så kallat skendräktig och jag kan säga att det är inte roligt som hundägare att se sin hund må dåligt. Och jag som kvinna kan nog veta lite extra vad det är hon går igenom. Men som sagt så får man göra det bästa av situationen så hon mår så bra som möjligt.faaan vad livet sugerHittade en artikel som berättade lite om skendräktighet för er som är intresserade.


Skendräktighet hos tik

Om din tik blir nedstämd eller uppför sig konstigt efter löpet, så har det säkert en naturlig förklaring. Man räknar med att 40% av alla tikar drabbas av ett fenomen som kallas skendräktighet. Under denna period tror tiken själv att hon ska bli mamma och uppvisar såväl fysiska som psykiska symptom.

Skendräktighet är ingen sjukdom utan är tikens hormonella beredskap för att ge di och vårda valpar. Omedelbart efter att tikens höglöp (östrus) avslutas, inträder metoöstrus, en period som motsvarar dräktighetstidens längd. Den här perioden inträder vare sig tiken paras eller inte. Även om du inte parar din tik så kan hon alltså få symptom på dräktighet, skendräktighet.

Varför skendräktighet?
Varför blir då egentligen tiken skendräktig? För den nutida hunden fyller inte skendräktigheten någon funktion utan ställer oftast till besvär. I vargflocken har dock skendräktigheten en viktig funktion. Bland vargarna så är det endast flockens ledartik som får lov att föda valpar. Man antar att det fungerar på detta vis för att flocken blir starkast om endast generna från de sundaste och starkaste djuren (alfahanen och alfatiken) förs vidare. Om det skulle hända något med flockens ledartik så att hon inte själv kan ta hand om sina valpar, ska någon av de andra, skendräktiga, tikarna kunna gå in och ge di åt valparna i stället för mamman. På så vis säkerställs att just ledartikens anlag förs vidare till nästa generation.

Hur påverkas tiken?
De synliga tecknen på skendräktighet brukar uppstå ca en till två månader efter löpningen. Rent fysiskt kan tiken kan gå upp i vikt och hon blir då gärna svullen runt buken. Hon kan få juversvullnad och bilda mjölk eller ett tunt sekret i juvren. Ätstörningar är också helt normala. Ofta vill tiken inte äta alls under en period och då är det naturligtvis viktigt att du ser till att hon i alla fall får i sig vatten. Vissa tikar får istället ökad aptit.

Tikens beteende kan också påverkas. Hon kan få ett utpräglat modersbeteende; hon bäddar och bygger bo. Hon kan också vara allmänt rastlös och orolig. Det händer även att tiken adopterar allehanda ting, till exempel gosedjur och skor, som sina ungar. Dessa surrogatvalpar bör tas ifrån tiken eftersom de kan stimulera skendräktigheten. Tiken kan också blir nervös eller slö och ibland ses även en ökad aggressivitet, speciellt om hon tillåts behålla och vakta sina ”valpar”.

De flesta tikar som blir skendräktiga får huvudsakligen de fysiska tecknen och blir kanske lite allmänt nedstämda under perioden. Det finns dock tikar som får direkta depressioner i samband med skendräktighet.

Öka motionen
Skendräktigheten varar oftast i flera veckor. Den kan vara ett problem både för hunden och för hundägaren. Förutom att hunden kan bli nedstämd, vilket orsakar huvudbry även hos ägaren, så kan tiken även få fysiska besvär. Ibland stimulerar tiken själv mjölkproduktionen genom att tvätta och ibland själv snutta på sitt juver. Mjölkproduktionen kan orsaka förändringar i mjölkkörtlarna. Med lite otur så kan den också leda till att tiken får juverinflammation, om symptomen inte behandlas direkt. Ibland får tiken även kräkningar under denna period.

Varje tik kan reagera på olika sätt under skendräktigheten. Vissa visar alla tänkbara symptom medan andra endast visar ett eller ett par. Det är vanligare att en tik visar psykiska än fysiska symptom.

För att motverka att symptomen uppkommer, är det tillrådligt att öka motionen på hunden samtidigt som du drar ner ordentligt på maten. Med tanke på att många tikar är högt ovilliga att motionera under skendräktigheten och att vissa får ökad aptit, så kan det innebära en nog så utmanande uppgift. Även om det kan kännas hårt att vara sträng mot sin skendräktiga tik, måste man hålla i åtanke att det i slutändan är just för tikens eget välbefinnande som hon inte får ligga hemma på sofflocket och äta praliner hela dagarna - även om det råkar vara vad hon själv tycker att hon är bäst lämpad för under denna period.

Medicin mot skendräktighet
Det finns även en receptbelagd medicin, Galastop, som du kan få av din veterinär som motverkar skendräktighet. Denna är att rekommendera om din tik påtagligt påverkas av skendräktigheten. Den får dock gärna kombineras med ökad motion och tillfällig minskning på matransonen. Det verksamma ämnet i Galastop är kabergolin som långvarigt hämmar mjölkproduktionen och även påverkar symptom som hör samman med mjölkproduktionen. Biverkningar av medicinen kan bara övergående slöhet, att hunden inte vill äta och ibland kräkningar. För de tikar som lider av allvarliga besvär, uppvägs dessa biverkningar av att tiken får möjlighet att snabbare komma på rätt köl efter skendräktigheten och bli sitt vanliga trevliga jag igen. Om minsta tveksamhet råder om huruvida tiken faktiskt blivit parad under löpet, ska dräktighet uteslutas (till exempel genom ultraljud eller röntgen) innan medicinen sätts in, då den kan förorsaka abort hos dräktiga djur.

När din tik är skendräktig så ska du tänka på att försöka hålla henne sysselsatt och att ägna henne extra mycket uppmärk-samhet. Det kan mycket väl vara så att tiken genomlider en jobbig period och då behöver hon få ”skingra tankarna” och känna sig lite extra omhuldad och uppskattad.


                                                             fortsättning följer.................


31/ Dogo Argentino körkort

Ja då var det äntligen här!!!!! Vad undrar ni???????? JO HUNHÖRKORTET FÖR DOGO ARGENTINO. Två uppfödare  av Dogo Argentino fick NOG och tog saken i egna händer.För att få bort "KAMPHUNDSSTÄMPELN"i dogons panna tog dom kontakt med olika myndigheter som har med hundar och hundhållning att göra och dom fick

TUMMEN UPP

Dessa två uppfödare är först i världen med detta och dom hoppas att andra som har raser som ligger i RISK ZONEN för "KAMPHUNDSSTÄMPELN" hör av sig till dom så kan dom ge en hjälpande hand för att uppnå detta oxå


.
då har man både dogo bil och dogokörkort

ETT STORT TACK TILL

Maggan på Grande Esplendido`s kennel

och

Lotta på Bad Dads kennel
mer info kontakta Lotta på Bad Dads ( finns bland länkarna)


fortsättning följer.................


30/ SÅÅÅÅÅÅÅÅÅ STOLT

Finns det några gränser för hur stolt man får vara över en hund?????????????????????? OM det finns så har jag överskridit dom gränserna NU. Det var så att Ammy lillmatte kom hem från en kompis  igår storgråtande för att hon hadde tappat sin mobil ute när dom lekte och hon hittade den inte. Då slog mig tanken kanske att Bella kunde leta upp den. Vi har ju faktiskt tränat både spår och uppletande då och då. Sagt och gjort så gick vi iväg till det område som Ammy hadde varit och lekt på och jag komenderade Bella leta. Hon visste direkt vad hon skulle göra så hon körde ner nosen i backen och började leta. EFTER CA 30 SEK nosande i backen styrde hon kosan mot ett bestämt ställe hon började krafsa och buffa med nosen i marken och vad låg inte där i snön JO AMMYS

 MOBIL!!!!!!!!!!!!!
Kan bara säga hadde jag inte själv varit med och sett detta hadde jag aldrig trott på det

MEN DET ÄR VERKLIGEN SANT


Denna BAD DADS MISS REBELL ÄR HELT OTROLIG

TACK ÄN EN GÅNG LOTTA FÖR ATT DU GAV OSS MÖJLIGHETEN ATT LÄRA KÄNNA DENNA RAS.fortsättning följer..........................


29/ Jag ser det snöar det var väl roligt hurra..................

När Bella skulle ut på sin morgonpromenad idag stannade hon tvärt på trappan och bara titta. Det var ju helt vitt ute och marken känndes jätte konstig. Hon tog försiktigt en tass i snön sen en till och en till och till sist den sista tassen. Sen stod hon helt stilla i 30 sekunder tills man nästan hörde hur hon ropade

JIIIIIIIIIPPPPIIIIIIIIII


BILDERNA SÄGER NOG RESTEN


10,20,30 sekJIIIIIIIPPPPPPIIIIIIIIIIIIIIIkom igen "bossen" det är skiiitkuuulman kan hoppa i det oxålite svårt att stanna är det jutrött blir man

fortsättning följer..................

28/ Dogo Bilen

Ja då var den äntligen klar vilken då undrar ni?????????????????? Jo Bellas
DOGO BILÄr man galen eller är man galen????????????? Jag är både GALEN OCH GALEN och det känns jätte sköööönt. Självklart skall man ha en DOGO BIL om man har en DOGO ARGENTINO (hihi) eller??.
Bella tycker så där om att åka bil men det är ju som det är med allt annat EN TRÄNINGSSAK så nu tränar vi för fullt med att hoppa ur och i bilenJag måste även här tacka min sambo för att han fixade denna underbara bil den är suuuuper praktisk när man har hund.Kan  säga att den är INTE SUPER PRAKTISK SOM FAMILJEBIL men det går.fortsättning följer.................


RSS 2.0